OpenAI, ChatGPT kullanıcıları için alışveriş özelliğini devreye aldı
OpenAI, ChatGPT’nin mevcut arama yeteneklerini geliştirerek, kullanıcıların doğal dil ile ürün araması yapmasına, ürünlerle ilgili görselleri ve kullanıcı yorumlarını görüntülemesine ve doğrudan satın alma bağlantılarına erişmesine olanak tanıyan yeni bir alışveriş deneyimi sunmaya başladı.
Bu yeni güncellemeyle birlikte ChatGPT, moda, güzellik, ev eşyaları ve elektronik gibi kategorilerde daha zengin ve kişiselleştirilmiş ürün önerileri sağlayacak.
Pazartesi günü itibarıyla GPT-4o modeli kullanan ChatGPT Pro, Plus ve Ücretsiz kullanıcıları yanı sıra oturum açmamış kullanıcılar için de küresel olarak kullanıma açılan bu özellik, kullanıcıların spesifik sorgularıyla kişisel zevk ve tercihlerine uygun ürünleri daha kolay bulmasını hedefliyor.
OpenAI’nin kendi web sitesinde belirttiği üzere, kullanıcılar ChatGPT’ye çeşitli sorularla gelir ve ürün araştırmak ve satın almak yaygın bir kullanım alanıdır. Örneğin, “İki köpeğim için kostüm satın almak istiyorum” gibi bir sorguda ChatGPT, ilgili ürün seçeneklerini görsel karuselde sunarak ürün detayları ve satın alma bağlantıları sağlayabilir. GPT-4o ve 4o-mini kullanıcıları bu özelliğe erişebilir.
Ürün önerileri ChatGPT tarafından bağımsız olarak seçilir ve reklam içeriği değildir. Ürünler, fiyat, ürün açıklaması ve kullanıcı yorumları gibi üçüncü taraflardan alınan yapılandırılmış verilere göre belirlenir. Kullanıcıların sorguları ve daha önce belirttikleri özel tercihleri göz önünde bulundurulur. Örneğin, kullanıcı belirli bir bütçe belirtirse ChatGPT fiyat odaklı sonuçlar sunar; eğer bütçe belirtilmemişse diğer özelliklere öncelik verebilir.
Yakın zamanda ChatGPT’nin hafıza özelliği de alışveriş fonksiyonuna entegre edilerek kullanıcıların geçmiş sohbetlerine dayanarak daha kişiselleştirilmiş ürün tavsiyeleri sunulabilecek. Ancak bu kişiselleştirme özelliği Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’da kullanıma sunulmayacak.
ChatGPT ayrıca ürün görsellerinde “Bütçe dostu” veya “En popüler” gibi etiketlerle kullanıcı deneyimini kolaylaştırabilir. Bu etiketler, üçüncü taraf verilerine dayanılarak oluşturulur ve garanti veya doğrulama niteliği taşımaz. Ürün inceleme özetleri ve derecelendirmeler de kullanıcılara sunularak alışveriş deneyiminin daha bilgilendirici hale gelmesi amaçlanıyor.
OpenAI, şu anda alışveriş sonuçlarında reklam kullanmadığını ve satışlardan komisyon almadığını belirtse de CEO Sam Altman, gelecekte bu tür gelir modellerini değerlendirebileceklerini ifade etti.
Kullanıcılar, arama sırasında popüler arama trendlerini görebilecek ve WhatsApp entegrasyonu sayesinde mesajlaşma yoluyla da güncel yanıtlar alabilecekler. OpenAI, alışveriş sonuçlarını sürekli geliştirmek amacıyla kullanıcı geri bildirimlerini de aktif olarak bekliyor.